Panelsamtale og lansering av boken "Leŋges hearggi, Sáhčal fatnasa" av Fredrik Prost
Dato: Torsdag 11. mai kl. 18.00 - 19.45
Nordnorsk Kunstmuseum, Sjøgata 1, Tromsø
"Å skrive denne boken var veldig viktig for meg fordi jeg tror at vi trenger å vende tilbake til våre åndelige røtter. Vi trenger ikke bare å beskytte landområdet, dette kreves av oss, ikke bare i den fysiske virkeligheten, men også på et åndelig nivå. Vår tradisjonelle åndelighet er det som knytter oss til landområdet og som gjør urfolksperspektivet spesielt. Da jeg begynte min reise for rundt tjue år siden, ville jeg hatt behov for en bok som min. Jeg har skrevet den slik at andre lett kan finne tradisjonene på sitt eget språk og med det samiske perspektivet", sier Fredrik Prost, forfatter av Leŋges hearggi, sáhčal fatnasa.
Nordnorsk Kunstmuseum er stolte av å presentere en kveld med feiring, musikk og diskusjon i forbindelse med lanseringen av Leŋges hearggi, Sáhčal fatnasa (Ready the Reindeer Stag, Push Out the Boat) av Sámi duojár og dáiddar Fredrik Prost. Leŋges hearggi, Sáhčal fatnasa er skrevet på nordsamisk, designet og illustrert med 100 vakre tegninger av Sámi duojár og dáiddar Inga-Wiktoria Påve, og utgitt av det samiske forlaget DAT i begynnelsen av 2023.
Prosts interesse for samiske trommer, deres historie, teknikk for å lage dem og bruken av dem startet tidlig i hans liv; han er i dag en respektert trommemaker. Boken gir oss en grundig redegjørelse for trommens historie og dens sentrale plass i det samiske verdensbildet, det åndelige grunnlaget for det udelelige forholdet mellom natur og mennesker som er sentralt i samiske perspektiver, og forfatterens egen åndelige reise for å samle denne kunnskapen.
"Det er et velkjent uttrykk som sier at for å undertrykke et folk må man først ødelegge dets åndelige verdier. Leŋges hearggi, Sáhčal fatnasa bekrefter den sentrale betydningen av samisk åndelighet for et avkolonisert og suverent samisk samfunn, og samler kunnskaper som har overlevd hundrevis av år med voldelig forfølgelse, undertrykkelse og ødeleggelse. Samiske trommer (meavrresgárit) har fascinert det koloniale øyet siden den første kontakten, og det finnes mange beretninger skrevet fra det perspektivet. Denne boken er imidlertid den første i sitt slag skrevet av en samisk forfatter, på nordsamisk, og fra perspektivet til en ung samisk generasjon som kjemper for å sikre en suveren samisk fremtid", sier Katya García-Antón, direktør og sjefskurator ved Nordnorsk Kunstmuseum.
Om forfatteren:
Fredrik Prost er en Sámi duojár og dáiddar fra Viikusjávri, en liten bygd i den nordligste delen av Sápmi/Nord-Sverige. Prost bor og arbeider for tiden i Giron. Han vokste opp i en reindriftsfamilie med dyktige Sámi duojárer, som inspirerte og lærte ham å lage vakre samiske gjenstander. Siden 15-årsalderen har han arbeidet med sine forfedres redskaper for å lage samiske kniver, trommer, boller, smykker og mer, basert på kunnskap som har gått i arv i generasjoner gjennom hundrevis av år.
I 2001 studerte han i tre år i Johkamohkki ved Samisk utdanningssenter, der han lærte av de beste Sámi duojarene i den eldre generasjonen.
Arbeidene hans har blitt vist i store gallerier rundt om i verden, som National Gallery of Canada og Liljevalchs kunstgalleri i Stockholm, og kunsten hans har også blitt stilt ut i hele Sápmi og Skandinavia. Han har mottatt mange viktige priser som den prestisjetunge Asa Kitok-prisen på Jokkmokk vintermarked 2016, og 1. plass på Knivuka i Ludvika, Sverige i 2013. Han er også medlem av Scandinavian Sámi Artist's Guild.
De siste årene har han også arbeidet med grafisk design, blant annet den grafiske identiteten til Den samiske paviljongen på kunstbiennalen i Venezia i 2022, samt designet dens publikasjon, i nært samarbeid med Inga-Wiktori og Hans Gremmen.
I løpet av de siste tiårene har Prost utført et omfattende arbeid med den samiske noaidi-trommen for å fremme samisk åndelig kunnskap. Dette har også inkludert å ta en sentral rolle i å undervise og holde liv i teknikkene for å lage den tradisjonelle samiske trommen, og vurdere deres relevans for det samiske samfunnet i dag, samt argumentere overfor museer at de skal tilbakeføres til Sápmi.
Panelsamtale
Forfatter Fredrik Prost og designer/illustratør Inga-Wiktoria Påve samtaler med den samiske rapperen Áilu Valle og den samiske forfatteren Lea Simma.
I forbindelse med panelsamtalen og lanseringen vil det være en utstilling med illustrasjoner fra boken og forfatteren vil være tilgjengelig for salg av signerte bøker. Det vil bli servert lettere forfriskninger.
Språk som brukes under panelsamtalen og lanseringen: Nordsamisk og norsk
Bios
Inga-Wiktoria Påve bor i Giron/Kiruna. Hun er oppvokst med reindrift og har nordsamisk bakgrunn med røtter i Sarivuoma sameby. Det er fra denne oppveksten og fortellertradisjonen hun henter inspirasjon til sin kunst. Hun er en billedkunstner som uttrykker farger, form og historier hentet fra den samiske kulturen der det vakre, levende og fargerike kombineres med en historie og arv som forteller om kolonialisme, kulturkollisjoner og en fortsatt levende tradisjon.
Påve er utdannet billedkunster og nordsamisk lærer ved Umeå universitet og startet sin kunstneriske karriere med å bli nominert til årets unge kunstner på Riddu Riđđu-festivalen i 2015. Siden da har hun jobbet som billedkunstner og har hatt utstillinger i Lilla Galleriet (Umeå) og Adäka kulturfestival (Yukon, Canada). Sammen med Anders Sunna har hun laget en prisvinnende animasjonsfilm ("Morit Elena Morit") som har blitt vist over hele verden og vunnet priser som Jane Galssco's Award for Emerging Artists på imageNativeFilm Festival (Toronto, Canada) og beste samiske kortfilm på Skábmagovat Film Festival (Inare, Finland). Filmen har også blitt vist på National Gallery of Canada i forbindelse med verdens største utstilling av samtidskunst fra urfolk.
Áilu Valle er en rapper fra Anár på finsk side av Sápmi som rapper på nordsamisk, finsk og engelsk. Han har gitt ut tre soloalbum på nordsamisk, "Dušši duššeduššat" (2012), "7" (2015) og "Viidon sieiddit" (2019). Valle vant den finske statens kulturpris i 2019, tildelt av Taike, og prisen for årets beste låtskriver/komponist, tildelt av Sámi Music Awards og TONO Norge i 2020. Valle jobber for tiden med et samarbeidsalbum med AMOC, som rapper på anár-samisk. Valle jobber også som nordsamisk stemmeskuespiller, skuespiller, tolk, journalist og lærer.
Lenker til musikkvideoer:
Suga suga
Sáhtán ja máhtán
Steehlaž kååvas
Áilu Valle vil opptre i pausen.
Lea Simma er fra Ađevuopmi. Lea jobber som leder ved Tjállegoahte i Jåhkåmåhkke, som har som hovedmål å styrke og fremme samisk litteratur. Hun har oversatt mange samiske litterære verk, fra barnelitteratur til sakprosa, blant annet Elin Anna Labbas "Hearrátdat bidje min". Hun er ofte engasjert som moderator og ekspert innen samisk litteratur og har også valgt ut nominerte til litteraturpriser i Sápmi, deltatt i en litteraturpodcast med mer.