«Arktiske historier – om å reise i Nord» på tur med Den Kulturelle Spaserstokken Tromsø.

 «Å reise» er en utstilling med bilder fra Nordnorsk Kunstmuseum sin egen samling. Så lenge mennesket har eksistert så har vi reist rundt i verden. Det kan være alt fra turer i naturen, bærsanking, bussturen til besteforeldre, båtturen til tannlegen, ferier, reinflytting eller strabasiøse turer på havet. Temaet å reise kan også brukes om fantasireiser, drømmereiser og en indre reise i eget forestillingsunivers. Like lenge som mennesket har reist har vi også laget reiseskildringer av opplevelsene våre. I dag tar vi gjerne foto, maler, skriver og vi forteller om våre opplevelser og i møte med denne utstillingen kan dere bli inspirert til å fortelle om deres reiser. Museet har plukket ut bilder som kan gi gode opplevelser, samtaler og historier om nettopp det å reise. 

 

Vi vil at alle skal få dele kunstopplevelser med oss, også de i livsfaser hvor det ikke lengre er like lett å reise på kunstmuseum. Med vandreutstillingen «Arktiske historier – om å reise i nord» får kunsten flytte inn i nye «hjem» for en periode. Slik får eldre betrakte og oppleve kunstverkene der de selv bor, sier formidlingsansvarlig ved Nordnorsk Kunstmuseum Astrid Rotvold Nilsen.  

 

Utstillingen åpnes høytidelig med vernissasje, sang og brusbobler, ledet av formidler Anna Karoline Løseth Bjelvin. Hun leder beboerne gjennom alle verkene, og derfra begynner samtalene.  

 

— Kanskje leder utstillingen til tanker på egne reiser og sammen kan gruppa drømme seg litt bort, til steder vi har vært, vil tilbake til, gjerne skulle ha sett? Og kanskje blir vi alle kjent med hverandre på en ny måte gjennom felles opplevelse og delte historier?  

 

Med i utstillinger er det verk fra kunstnere som Anna-Eva Bergmann, Utagawa Hiroshige, Lars-Erik Karlsen med flere. Tilbudet er laget for den Den Kulturelle Spasertstokken Tromsø med støtte fra Troms- og Finnmark Fylkeskommune.  

 

— Så langt har Havtun, Helsehuset, Laureng, Seminaret og Otium i Tromsø hatt muligheten til å bli med på å reise med «Arktisk historier». En av de gode kvalitetene med dette tilbudet, er at det ikke er over når formidler reiser. Formidleren deler kunnskap om kunstformidling til ansatte, og gir dem et veiledningshefte som åpner den videre samtalen om verkene og reisene, i tiden utstillingen står, sier Rotvold Nilsen.  

Fredag 21. oktober 2022

Andre nyheter